ontstopping maldegem

Hoe voorkom je een verstopte afvoer?

Als loodgieter krijg ik vaak de vraag: ‘hoe voorkom je een verstopte afvoer?’. Om hier een duidelijk antwoord op te geven ga ik hieronder een aantal van de belangrijkste oorzaken van een verstopte afvoer behandelen.

Hoe ontstaat een verstopte afvoer?

Een verstopte afvoer ontstaat meestal door kleinere stukjes vet of ander vuil die ophopen. Wanneer er meer vuil door de afvoer heen gaat blijven ze plakken aan deze hoopjes vet. Deze worden hierdoor groter waardoor ze nog meer vuil opnemen totdat de afvoer blokkeert.

Niks weggooien

Dit klinkt natuurlijk logisch maar blijft toch een van de hoofdredenen waarom een afvoer verstopt raakt.
Denk bijvoorbeeld aan tampons, maandverband of luiers, maar ook vet. Uw afvoer is immers geen afvalbak. Ook losse haren kunnen uiteindelijk ophopen tot een haarbal en vast komen te zitten in de afvoer. Te veel toiletpapier doorspoelen is ook een grote afrader.  Ook is het aangeraden om van tijd tot tijd een zakje soda gemengd met lauw water door je afvoer te spoelen zodat het vuil weggespoeld kan worden.

Vaatwasser

Heeft u een vaatwasser in huis? Dan kan deze nogal voor verstoppingen zorgen in uw keukenafvoer.
Een zuinige vaatwasser verbruikt namelijk heel weinig water waardoor het vuil niet goed wegspoelt en de afvoer verstopt raakt. Probeer ook je pannen en borden eerst even met een doekje te vegen of het vuil weg te spoelen voordat je deze in de vaatwasmachine stopt.

Preventieve maatregelen

Houd je je al aan de hierboven genoemde maatregelen? Nu volgen wat tips voor het onderhoud van uw afvoer.

1.     Soda: Reinig uw afvoer regelmatig met soda (met azijn) in combinatie met heet water. Dit is de populairste en goedkoopste manier.

2.     Gebitreiniger: Deze heeft u waarschijnlijk nooit eerder gehoord, maar is wel een hele goede manier om uw wasbak te ontstoppen.

3.     Cola: Vanwege de chemische reactie van cola is het een zeer goed product om uw afvoer mee te reinigen dan wel te ontstoppen.

Tips

Gebruik voor uw keukenafvoer altijd een zeefje. Zo kunt u het vuil opvangen en gemakkelijker weggooien in de afvalbak. Ook is het raadzaam om van tijd tot tijd uw afvoer te spoelen met heet water uit de kraan. Dit om kleinere hoopjes vuil weg te halen. Voor regenpijpen is het aangeraden om een zogenoemde bladvanger te gebruiken. Dat is een soort rooster die je op je regenpijp plaatst waardoor er alleen nog maar water en sneeuw doorheen kunnen. Deze bladvangers zijn ook niet te duur.

Bezoek onze website ontstopping maldegem voor meer informatie of voor een snelle interventie. Wij kunnen al binnen een half uur bij u zijn.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Comments

You must be logged in to post a comment.

About Author